- размер на шрифта намалете шрифта увеличете размера на шрифта
- Печат
- Е-мейл
ГАЛЕРИЯ „НАЛБАДИ“
Η Δημοτική Πινακοθήκη Ναλμπάντη στεγάζεται στην πρώην οικία Βαφειάδη. Ένα κτίριο που παρουσιάζει την ιδιοτυπία της ισόγειας πρόσοψης και διώροφου εσωτερικού.
Είναι μια αστική οικία του μεσοπολέμου με απόλυτα συμμετρικά ανοίγματα και καμπύλο ξύλινο υπέρυθρο στον εξώστη.
Εσωτερική κλίμακα οδηγεί στον κάτω όροφο που είχε βοηθητικό χαρακτήρα.
Η θέα από τα πίσω παράθυρα είναι μαγευτική και εκτείνεται ως τον Ερυθροπόταμο, τον Έβρο και τα απέναντι κείμενα τουρκικά χωριά.
Το κτίριο έχει αποκατασταθεί από τον Δήμο και λειτουργεί ως Δημοτική Πινακοθήκη Δημητρίου Ναλμπάντη.
Η Πινακοθήκη ξεκίνησε την λειτουργία της τον Μάιο του 2000 και εγκαινιάστηκε από τον Θεόδωρο και την Γιάννα Αγγελοπούλου. Όλοι οι πίνακες, οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό του κτιρίου είναι δωρεά του κ. Δημητρίου Ναλμπάντη στο Δήμο Διδυμοτείχου.
Ο ζωγράφος γεννήθηκε στο Διδυμότειχο αλλά μοιράζει το χρόνο και το έργο του μεταξύ Διδυμοτείχου και Αθήνας.
Ο Δημήτρης Ναλμπάντης έπιασε πινέλο στα πέντε του χόνια, στο Διδυμότειχο, ενώ στα επτά του κοπιάρει τον Ντε Λακρουά και μαθητεύει ελεύθερο σχέδιο δίπλα στον ζωγράφο Νίκο Τζιώτη. Στα δώδεκά του αγιογραφεί και αρχίζει να παρουσιάζει τις δουλειές του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.
Η πρώτη σημαντική βράβευση έρχεται το 1986 από την UNESCO και την Ένωση Κριτικών της Ευρώπης. Το 1987 βραβεύεται από την UNICEF ενώ το 1990 δημιουργεί ομάδα τοιχογράφων. Τα έργα του παρουσιάζονται σε πλήθος συλλογών του εσωτερικού και του εξωτερικού. Η μεγαλύτερη έως σήμερα διάκριση του ζωγράφου έρχεται το 2000, όταν το έργο του επελέγη να γίνει γραμματόσημο σε ειδική σειρά που εκδόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη. Το έργο του ζωγράφου Δημητρίου Ναλμάντη με θέμα "ΜΝΗΜΕΣ" βραβεύτηκε το 2000 από τον Κόφι Ανάν και έγινε γραμματόσημο του Ο.Η.Ε., το μόνο που επιλέχθηκε από ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα εκπροσωπείται για πρώτη φορά σε αυτό τον διαγωνισμό και έτσι η διάκριση αποτελεί Ελληνική πρωτοτυπία. Το όνομα του Δημήτρη Ναλμπάντη συγκαταλέγεται πλέον σε κατάλογο με τους μεγαλύτερους ζωγράφους του κόσμου (Σαλβαντόρ Νταλί, Πικάσσο, Vermeer, Henry Moore, Ραφαέλ, Andrew Wyeth, Hans Erni και Leroy Nieman) των οποίων τα έργα έγιναν γραμματόσημα του ΟΗΕ.
Το 2003, άλλα τέσσερα έργα του έγιναν γραμματόσημα στη σειρά "Προστασία Περιβάλλοντος" των Ελληνικών Ταχυδρομείων ενώ το 2006 φιλοτέχνησε δωρεάν τα εικαστικά του "Σχολείου της Ειρήνης και του Περιβάλλοντος" στο Δήμο Τριγώνου Έβρου. Η έκθεσή του "Τέχνη και περιβάλλον" (2007) διοργανώθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης - Έβρου.
Οι πίνακες και οι τοιχογραφίες που εκτίθενται εδώ, στην Πινακοθήκη, είναι κυρίως επηρεασμένοι από τα τοπία του Διδυμοτείχου.
Τα περισσότερα έργα του ανήκουν στο μαγικό ρεαλισμό. Υπάρχουν βέβαια επιρροές και από άλλα κινήματα της ζωγραφικής όπως από τον ιμπρεσιονισμό, εξπρεσιονισμό, avenge art κ.λ.π.
Στις τοιχογραφίες βλέπουμε διάφορα βυζαντινά διακοσμητικά τα οποία συναντούμε και στις βυζαντινές εκκλησίες της πόλης μας.
Τα έργα του ζωγράφου εκτίθενται στην Δημοτική Πινακοθήκη Διδυμοτείχου, στο κτίριο του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη καθώς και σε Μουσεία και Συλλογές εντός και εκτός Ελλάδας.
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα: Κλειστό,
Τρίτη - Τετάρτη : Ώρα 9:00πμ έως 14:00μμ και 5:30μμ έως 8:30μμ
Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο: Ώρα 9:00πμ έως 14:00μμ
Κυριακή: Ώρα 10:30 πμ έως 13:30 μμ